Bedrijfsovername financieren: hoe pak je dit aan?

Finaforte-logo

Meestal is het overnemen van een bedrijf niet gratis. Er zijn namelijk kosten aan verbonden. Hoe kun je de aankoop van het bedrijf financieren? Wat zijn de mogelijkheden op dit moment in de markt? En hoe ga je verder? De antwoorden op deze vragen lees je in dit artikel.

Wanneer moet ik de aankoop van een bedrijf financieren?

Je neemt veel mogelijkheden waar. Je zou dit bedrijf kunnen overnemen en aanzienlijk uitbreiden. De markt is positief en de cijfers lijken prima. Je bent om de juiste redenen enthousiast als je een prachtig bedrijf op het oog hebt. Maar waar haal je het geld vandaan om de aankoop te financieren? Voordat je tot een deal met de verkoper komt, is het verstandig om financieringsmogelijkheden te overwegen.

Wees voorzichtig met het uitgeven van je eigen geld

Als je veel vermogen hebt, kun je misschien je eigen geld gebruiken om een bedrijfsovername te financieren. Op het eerste gezicht lijkt dit intrigerend omdat je geen schuld opbouwt. Eigenlijk is het in die situatie niet nodig om een lening te krijgen. Je moet je er echter van bewust zijn dat het gebruik van je eigen middelen voor bedrijfsovername financieren gevaren met zich mee kan brengen. Als je vrijwel al je financiële middelen in de aankoop hebt geïnvesteerd, is dat ongetwijfeld het geval. Er blijft weinig tot geen geld over voor extra uitgaven. Heb je plotseling ongeplande rekeningen na de aankoop van het bedrijf? Doordat je al je geld in de bedrijfsaankoop hebt geïnvesteerd, kun je de betaling misschien niet betalen. Gebruik daarom alleen je eigen geld om een koop te financieren als je later nog genoeg hebt.

Overweeg zorgvuldig de structuur van de lening

Mensen die een bedrijf willen overnemen moeten vaak een flinke som geld uitgeven. Het is mogelijk dat de kosten te duur zijn om de aankoop met eigen middelen te kunnen doen. Sluit het doen van een overname niet meteen uit, want je kunt bij vrijwel elke kredietverstrekker een financiering krijgen voor het bedrijfsovername financieren. Je komt waarschijnlijk uit bij een zakelijke lening als je op zoek bent naar geschikte financiering om een bedrijf over te nemen. Denk in die situatie goed na over de looptijd van de lening. Als je de langste looptijd kiest, zullen je maandelijkse betalingen bescheiden zijn, maar zul je langer rente moeten betalen.

Ben je alleen geïnteresseerd in de gebouwen en wil je niet het hele bedrijf overnemen? Dan kun je een zakelijke lening aanvragen. Dit is echter niet de ideale financiering voor een bedrijf. Een zakelijke hypotheek is eigenlijk een betere optie. Met zo’n hypotheek mag je vaak een groter bedrag lenen, waardoor het vaak eenvoudiger is om de aankoop van commercieel vastgoed te financieren.

Sluit nooit meer schuld af dan nodig is

Een bedrijfsovername financieren met een zakelijke lening? Dit laatste advies is in dit geval heel belangrijk. Meer lenen dan je nodig hebt is geen goed idee. Als je dat doet, kost een lening je uiteindelijk extra geld. Dit is zo omdat je zowel bij een zakelijke lening als bij een zakelijke hypotheek rente betaalt over het totale bedrag dat je leent. Omdat het geld in één keer op je rekening wordt gezet, wordt er ook rente berekend over middelen die niet worden gebruikt.

Tip: FinaForte.nl